dilluns, 26 de juliol de 2010

PEDALS D'OCCITANIA + PEDALS DE FOC

PEDALS D’OCCITANIA i PEDALS DE FOC 15-16-17, 18-19-20 de juliol 2010


Sortim el dimecres dia 14 a les 16:00 h d’Avià, passem a recollir el Pep, i ara ja tots tres enfilem amb la furgo cap a Viella.

Sobre les 19:30 h arribem a l’Hotel Pirene, descarreguem els trastos, deixem les bicis en una sala que ja tenen per deixar les bicis i pugem a l’habitació.

Acabem de preparar tot el que ens endurem aquest tres dies per l’Occitània , que si agafo això, que si deixo alló, tu que agafes, ens repartim tema eines, botiquin ...

Baixem a sopar sobre les 20:30 h, es tipus bufet lliure a on hi ha pasta, amanida, embutit, i dos tipus de carn, vedella i pollastre, mes varis postes.

Estirem una mica les cames i sobre les 22:00 h ja som al llit, demà a les 7:15 h ja es pot esmorçar i nosaltres volem com sempre sortir el mes d’hora possible.

ETAPA 1 VIELLA – BOURG D’OUEIL

6:55 h sona el despertador i tots tres a terra, preparem tot, i baixem les maletes per deixar-les a la furgo, i anem a esmorçar, pernil dolç, formatge, pa amb tomàquet, mermelades, pastes, cereals, sucs cafès, hi ha de tot en quantitat i aprofitem per omplir les panxes perque a la “ Gal•lia “ ves a saber com menjarem ¡¡¡¡

Sortim fet i fotut a les 8 del matí direcció a Arròs per un corriol tècnic i nomès hem començat ¡¡¡¡

Enfilem per pista asfaltada cap al Saut du Spih i a uns 4 km girem a l’esquerra per una pista que en pujada continua ens fa guanyar alçada, passem per Sant Joan d’Arròs, st Miquel i el poble de Vilamós, ara planegem fins arribar a pista asfaltada que en una directa baixada ens porta a Bossost.

Creuem el poble i enfilem per carretera cap al Port del Portillón, als 4 km deixem la carretera i agafem una pista molt verda, que ens va pujant fins arribar el Coll del Portillon.

Baixem per carretera un tram i tornem a entrar al bosc a ma esquerra per un corriol que acaba sent un sender, en un punt el deixem i agafem una trialera de baixada que en pocs minuts però tècnics en mig d’una immensa fageda en deixa a l’entra de saint Mament i Bagnêres de Luchon, a on aprofitem per dinar en una terrassa, be dinar el que es diu dinar a la Catalunya no ho era, quatre fulles d’enciam regades ves a saber amb quina salsa i un bistec amb patates.

Enfilem el camí de nou per un estret i tancat corriol pel mig del bosc, de cop apareixen les primeres rampes i mes endavant escales ¡¡¡, amb la panxa plena i empentant quedem una mica rebentats i decidim parar 10 minuts per refer-nos i deixar a l’estomac que treballi una mica.

Arribem a Saint Aventin, entre corriols dintre del bosc i corriol pel mig dels prats, d’aquí com sempre en pujada seguim la mateixa tònica de paisatge i recorregut, aquest corriols no et deixen relaxar ni un moment perquè sempre hi ha desnivell pel costat dret.

Anem guanyant alçada fins que apareix davant nostre el poble del Bourg d’Oueil, que es a on passarem la nit.

Son les 16:30 h i ja som dintre de les habitacions dutxant-nos, amb les bicis netes i engrassades, avui dormen en un paller típic d’Occitania.

Una volta pel poble que dura 10 minuts i ja esta tot recorregut, fem una cervesa a l’Hotel i estirem les cames.

El sopar es a partir de les 19:30 h, i fem com les gallines encara es clar i ja som al llit.

Resum:

Distància : 68,70 km
Desnivell +: 2.228 m
Altura màxima: 1.388 m
Vel mitjana. 11,6 km/h


ETAPA 2 BOURG D’OUEIL – ASPET

Un cop esmorçats i tot repassat sortim a les 8:25 h del matí, avui ens ha costat sortir, enfilem la carretera que puja al Coll de Balés, però al primer revolt el deixem per sortir a ma dreta per una pista en pujada contínua, aquesta zona ja no hi ha arbres, solsament tot es verd, anem guanyant ràpidament alçada, ara podem veure tot el Pirineu, als fons de tot es veu el el Parc Nacional d’Aigües Tortes, mes a la dreta el pic del Malpas, i mes enllà podem veure la Maladeta i sembla treure el nas el pic Aneto.

Arribem a dalt del coll som a 1850 m d’alçada, i podem veure la vall que ara baixarem per una ampla i ràpida pista, un tram vertical de pista ens fa baixar de les bicis, i continuem perdent alçada baixem fins la cota 800 m, en poca estona, ara per corriols, pistes i trams d’asfalt anem deixant pobles enrrera Sost, Esbareich, Mauleon Barousse i Sacoué, d’aqui per carretera enfilem el dur coll de Mortis, d’aqui tornen a agafar pista cap a la dreta i anem fen pujades i baixades fins arribar a Sant Bertrand de Cominges, que hi ha una església impressionant.

Omplim d’aigua, donem una volta per veure el conjunt monumental i tirem una mica mes per trobar un lloc per dinar, estem a cota 400 m, i parem a dinar al poble de Loures Barrousse, aquí ens mig fem entendre i dinem bastant bé, una amanida com cal i ensaladilla de primer i pasta i una mica de no se quina carn, feta de no se quina menera, però comestible.

Enfilem el tram final de la ruta d’avui, i tot just passat Barbazan, al agafar un corriol, trobem un rètol que diu que està tallat el transit de bicis i senderistes del camí, cosa que ens deixa pensatius, si està tant ven explicat i avisa fins i tot els que van a peu, vol dir que no es passa de cap manera, tirem del plànol i agafem una carretera que ens retalla uns 10 km de la ruta, arribem a Bagen i tornem a enllaçar amb la ruta, ara son tot corriols dintre del bosc, molt divertits de fer, sobre tot si no portéssim alforges, els tram final per carretera uns 3 km ens porten al poble d’Aspet, ens costa trobar el lloc de dormir, perquè un rètol indica centre poble i et fot a les afores.

Arribem a la ciutat de vacances, rentem les bicis, la roba ens dutxem i donem una volta per veure tot aquest muntatge, com que no es sopa fins les 8:00 h, fem unes cerveses i ens relaxem a la terrassa.

Per sopar ens posem les botes, pasta, mill, patés, pizza, carn de xai, amanida, tipus bufet lliure, i una mica de vi.

Resum

Distància : 83,15 km
Desnivell +: 1.666 m
Altura màxima: 1.850 m
Vel mitjana. 14,9 km/h


ETAPA 3 ASPET – VIELLA

Sortim a les 8:00 h del matí, amb un cel tot tapat i una boira plorenera, que ens va calant, primer tram molt maco per corriol tècnic amb molta pedra rodona i molt lliscant, ens posa les piles, arribem al Coll de Buret i enfilem per pista asfaltada una duríssima pujada, que mes endavant es calma una mica i es torna pista forestal, que ens va portant amunt, fins arribar a tocar del Coll d’Aillos, que girem a ma dreta per un corriol i ara de pla i algun tram de baixada ens deixa al Coll de Menté.

Parem al refugi a menjar unes madelenes i fer una cocacola a preu de dinar gourmet ¡¡¡¡

Ara passem entre la urbanització i les pista d’esqui de Station du Mourtis, i començem una baixada primer entre fang i fems de vaques tot barrejadet amb aigua ¡¡¡¡ i desprès per un corriol entre fulles d’arbre i pedres molles, amb una caiguada a ma esquerra que no sabem quantificar perquè tot esta mig enboirat i moll, aquesta baixada la disfrutem molt tot i tindre d’estar molt atents ja que la roda del davant vol marxar a la seva mes d’una vegada.

Ara s’ha convertit en carretera d’asfalt fins a Melles, ara agafem un tram de la N-125 fins que ens porta al pont dera Lana, i per un caminet fins entrar a Les, em tornat a Catalunya i els llocs per dinar fan mes bona cara, així que ens costa poc trobar un lloc per dinar de tapes i fer una gran cervesa.

Amb la calma, fem el camí que ens queda fins arribar a Viella, per pista fins abans d’entrar a Viella ens enfilem a Vilac i d’aquí per un corriol fem una baixada rapidissima fins l’entrada de Viella.

Rentar i engrassar bicis, i com que es d’hora, anem a buscar un pneumàtic nou per la bici del Pep, que ja li toca canviar-la i anar a fer una mica el turista per Viella.

Avui sopem a les 21:00 h, i poc mes tard d’una hora som a mans de Morfeo.

Resum

Distància : 70,77 km
Desnivell +: 1.888 m
Altura màxima: 1.438 m
Vel mitjana. 12,2 km/h


ETAPA 4 VIELLA – LES ESGLÉSIES

A les 8:40 h ens deixen a la boca Sud del túnel, a tocar del refugi de Conangles, aquí sortim amb 4 companys que també fan la ruta en 3 dies.

Enfilem cap avall, creuant, torrenteres plenes de rocs, trams de pista plens de rocs, fins que sortim a Senet, ara la pista es mes rodadora i ràpida, ens porta cap a Vilaller, els kilometres passen bastant ràpids per les pistes que es pot rodar, sortim direcció cap amunt per una pista que es va posant cada cop mes dreta, cada un de nosaltres agafa el seu ritme i pujada amunt fins que sortim a les vistes de la nova vall que se’ns obre, la Vall de Boi, baixem ràpidament cap a Llesp a on aprofitem per agafar aigua, ara fem un tram pel camí de l’aigua, aixó es una ratonera, pujades i baixades per un corriol que fan empentar la bici mes del que ens agrada, fins que sortim a la pista que porta a Iran, Irgo, i ara ja mes o menys planejant ens porta a Gotarta, aprofitem per agafar aigua, avui es un dia molt car i amb un sol molt dur, ens arribem a Malpàs, que sabem un lloc per dinar.

Parada i fonda per dinar, el problema ve desprès de dinar, que la pujada a Castellars per carretera i a les 3 de la tarda, ens fa patir molt, ara per pista de grava de molt mal rodar ens puja durament fins el Coll de la Peranera, a 1610 m d’alçada, d’aquí podem veure la vall i els dos petits pobles d’Erta i Sas, que el Pep i Jo recordem de l’any passat, a l’entrada d’Erta ens espera una magnifica font, que fa que el Lluc i el Pep, es dutxin vestits, la veritat la calor es molt dura, !!!! collons aquesta aigua es molt freda ¡¡¡¡.

Solsament ens queda coronar el Coll de Sas, que al ser pista rodadora el fem en un moment, ara podem veure la Vall de Manyanet i el lloc a on dormirem, Les Esglésies, la baixada es per asfalt un cop passat el poble de Sentís, en un moment ens plantem a l’Era de la casa Batlle, a on rentem les bicis, engrassem i ens anem a la dutxa del nostre petit apartament, avui podrem dormir com cal, ja que hi ha dues habitacions i el Lluc podrà roncar sense que ningú no l’emprenyi ¡¡¡¡¡

Resum

Distància : 77,58 km
Desnivell +: 1.895 m
Vel mitjana. 11,8 km/h


ETAPA 5 LES ESGLÉSIES – SON

Sortim a les 8 del matí justes, no les tinc totes amb la roda del darrera, perquè hem inflat abans d’esmorçar i al sortir torna a estar tova, tirem amunt direcció al Coll de l’Oli, primer per carretera asfaltada i desprès per pista, al arribar a l’alçada del poble de Avellanos, paro i poso una càmara a la roda del darrera que està molt baixa, alguna cosa del tubelles falla i no aguanta l’aire, i trobo 4 punxes al pneumàtic però estaven sellades, continuem amunt fins a coronar el Coll, fotos de rigor, d’aquí podem veure el Coll de Sas i la vall que deixem i per l’altre costat la vall de la Vall Fosca, que ara entrem.

Baixada ja coneguda en el sentit contrari, ens torna a fer parar a Oveix, amb una punxada del pneumàtic nou del Pep, en un moment tot solucionat i enfilem cap a Torre de Capdella a on esmorçarem.

Son les 11:30 h i enfilem cap al Coll del Triador, que ens espera desafiant allà dalt de tot, anem pujant a bon ritme, parant a les raconades a on hi baixa aigua per refrescar-nos, ja que el sol apreta.

Son aproximadament les 12:30 h i ja som dalt, una pujada dura però amb unes vistes espectaculars de banda a banda.

Anem triscant per la pista, anar pujant a estones i baixant a d’altres, disfrutant del paisatge, dels bestiar que pastura, i de les fonts que anem troban, avui, ens hem creuat amb molta gent i ara avancem a uns quants ciclistes.

Fem el Coll de la Portella, i enfilem ràpidament cap al Coll de la Creu d’Eixol, a on podem veure l’entrada mes coneguda del Parc Natural la zona d’Espot.

Baixada trepidant fins al poble d’Espot, aquí aprofitem per dinar i mirar fins a on arribarem avui, una bona opció podria ser Son, així que fem una trucada i tot solucionat, dinem tranquilament i amb tranquilitat enfilem la carretera que porta al poble de Son.

Bon poble i molt bones instal•lacions per poder dormir, sopar i rentar bicis, ens acomodem a la primera planta del refugi a on també dormiran els nostres 4 companys d’

Andorra, la seu d’Urgell i Sabadell. El lluc queda desterrat a la planta de dalt.

Sopem tots plegats i la fem petar una estona fins que decidim anar a dormir, demà es l’últim dia, però com sempre volem mirar de sortir el mes aviat possible.

Resum

Distància : 75,35 km
Desnivell +: 2.216 m
Vel mitjana. 12,4 km/h


ETAPA 6 SON – VIELLA

Desprès d’un bon esmorçar amb molt bona companyia, preparem els trastos i a les 8 dle matí sortim direcció el Bosc de Gerdar, tram de corriol i senders per un bosc d’alta muntanya, amb baixada final brutal que ens porta al mateix refugi, seguim direcció a la C-13 a on en fem uns quants km de baixada, girem direcció Sorpe, i un cop creuat el poble corriol, fins tornar a enganxar la carretera asfaltada que ens porta a Isil i mes endavant a Alós d’Isil, seguim pujant molt lleugerament, anar entrant a la vall tot remuntant el Noguera Pallaresa, deixem la carretera i ara es pista en bon estat que ens porta vall amunt, pastures i muntanyes es van obrint i tancant al nostre pas, sense gairebé donar-nos compte davant nostre apareix el caputxó de la Mair de Diu de Montgarri, aprofitem per parar i fer una gerra de Clara.

Ara solsament ens queda remuntar la resta de vall fins a Pla de Beret i tot baixada fins a Viella, amb ganes però també ja cap cots, enfilem la carretera cap a Baqueira, sense voler no parlem, cadascú de nosaltres reflexiona, assaboreix, reviu aquest 6 dies de btt que hem gaudit.

En el fons tots ens fa molta mandra arribar a Viella, perquè representa que demà toca anar a treballar, i es el final d’aquesta ruta que portàvem dies preparant.

Son les 13:30 h i ja som a l’Hotel, rentem les bicis, les carreguem a la furgo i anem a la dutxa, mentres ens dutxem es posa a ploure de forma violenta, i ens quedem mirant com plou tot pensant que ens hem escapat d’aquesta per ven poc.

Anem a dinar, avui farem un dinar mes esplèndid i tocarà enfilar cap a casa que hi ha un bon tros de camí.

Resum

Distància : 66,92 km
Desnivell +: 1.281 m
Vel mitjana. 14,8 km/h

Tants dines preparant la ruta, buscant informació, els llocs per dormir, els possibles llocs per dinar ... i ja està en sis dies, s’ha acabat, ara toca pensar quina en farem la pròxima ¡¡¡¡

REPORTATGE FOTOGRÀFIC

Estem preparant els videos que varem grabar perquè son impressionants, hem fet grans descubriments de noves espècies animals i d'instal·lacions a llocs sorprenents.